Kamnařině se věnujeme na plný úvazek a kromě stavění kamen také šíříme osvětu mezi laickou veřejností.
Ale nejen kamny živ je kamnář a tak i nám se honí hlavnou různá jiná témata.
Proto tady najdete naše krátká zamyšlení nad věcmi kamnářskými i nekamnářskými.
A třeba nám dejte vědět, co si o nich myslíte vy, moc rádi si to přečteme.
Věčná filosofická otázka, na kterou nikdo dosud nenašel uspokojivou odpověď a kdo ví, jestli vůbec kdy najde. My jsme u nás dali přednost praxi před filosofováním a pustili jsme se do pokusů, experimentů a ověřování faktů. Co myslíte, k čemu jsme dospěli? Je lepší mít kupovaná vejce nebo vlastní slepice?
Tentokrát se klávesnice ujala naše kočka Komín, aby jednou pro vždy učinila přítrž množícím se dotazům "Proč, proboha, Komín?" nebo "A vážně to není kocour?"
Jestli i vy chcete mít konečně jasno, tak si uvařte kávu nebo čaj, pohodlně se usaďte a začtěte se do blogu psaného kočičím drápkem.
Rodinné kamnářství na břehu vodní nádrže Rozkoš. Přijďte si k nám pro návrh šitý vám na míru.
Zdravím vás ze svého vyhřátého koutku u kamen.
Doneslo se mi, že prý je mé jméno pro kočku trochu neobvyklé. Přičemž důraz je kladen na slovo kočka a o něco menší důraz na ten komín. Nu, až budete žít s kamnářskou rodinou, budete rádi za Komína, bez ohledu na pohlaví. Je to pořád lepší, než kdyby na mě volali třeba „Sopouchu“, „Topeniště“ nebo „Teplovodní výměníku". Možná bych ještě snesla kočku Kachla, ale ten zbytek…
Abyste o mně věděli víc, tak vám prozradím, že jsem se narodila v kovářské rodině. Maminka se jmenovala Mačiči (dej jí Pán Bůh věčnou slávu) a byla to krasavice, to byste koukali. Zůstala jsem doma jako poslední ze všech dětí, protože mě nová rodina po pár týdnech soužití vrátila. Nevím přesně, co vadilo jim, ale já teda musím říct, že mi u nich byla zima. Kam se hrabe ústřední topení na pořádné poctivé teplo v kovárně. A jak jsem byla celá vymrzlá a nadšená z kovářské výhně, motala jsem se pořád kolem komínu, abych vyrovnala svůj tepelný deficit. Už jste někdy spali u teploučkého komínu? Já jen, abyste věděli, o čem mluvím.
No, a jednou takhle do kovárny vešel člověk, chvíli se s kovářem bavili a pak jsem si všimla, že oba na mě tak zvláštně hledí. Zpozorním, zaposlouchám se, co si mezi sebou říkají a slyším: „Hele, kamnářskej, nechceš domů kotě?“ A kamnářskej na to „No, vlastně proč ne, u kamen místo je. Jak se jmenuje?“ Chvíle ticha, pak se podívali na sebe, na mě, zpátky na sebe a oba současně vyřkli to osudné slovo „Komín“. Napadlo mě, jakou mám fakt kliku, že jsem v tu chvíli neseděla třeba u bucharu.
A tak jsem se seznámila se svým kamnářským tátou. Co vám budu povídat. Nejdřív se mi z vyhřáté kovárny nechtělo, ale když mě přinesli domů, hned jsem změnila názor. Pamatujete si ještě, jak jsem psala, že u vyhřátého komínu v kovárně se krásně spí? Tak na to zapomeňte! Pcha, kam se hrabe nějakej komín a kovářská výheň na pořádný poctivý nahřátý kamna! To je pošušňáníčko, to je poleženíčko! Ach jej, jen na to pomyslím a už se mi chce natáhnout se a nahřívat si kožich.
To je tedy má historie a původ jména Komín. Krásně vystihuje moje kotěcí dětství v kovárně i pohodlný dospělácký život u kamnářů.
Tak doufám, že jsem vám v tom udělala jednou pro vždy jasno. A víte co? Docela by mě zajímalo, jak by se jmenovala vaše kamnová kočka nebo kocour. Dejte mi vědět, až budete mít čas, jo?
A já budu končit, kamna volají.
- Komín -
PS: Kamnářskej táta vzkazuje, že když budete chtít taky nahřát kožich, tak vám postaví vaše vlastní kamna, protože já se o teplo nedělím a dělit nebudu!
Nedělní snídaně pro mě už od dětství znamená vajíčko do kokrháka s chlebem na ovečky. Rozuměj, vejce na měkko servírované v plastovém stojánku na vajíčka ve tvaru kohouta, podávané s krajícem chleba nakrájeným na proužky. Bez toho nedělní snídaně zkrátka nemůže být nedělní snídaní a přes to nejede vlak.
Nebo míchaná vejce na cibulce. Omeleta se šunkou a kousky brambor od včerejšího oběda. Volské oko… Miluju vejce!!!
Je mi celkem fuk, jestli „vědci zjistili“, že vejce jsou nebezpečným zdrojem cholesterolu nebo naopak jiná skupina vědců z druhé stany světa objevila, že se jedná o superfood potravinu. Mně zkrátka a dobře chutnají a nikdo mi do toho mluvit nebude. Tečka.
Takže když jsme se stali hrdými obyvateli našeho slaměného příbytku, začali jsme uvažovat o tom, jakou zvěř si pořídit. První přišla naše Komín. Jako další se přistěhovali psi Vavroch a Danny. Ale pořád nám to bylo málo. S přihlédnutím k mé vaječné obsesi byly naprosto jasnou volbou slepice…
Poučeni z moudrých webů a rad zkušených slepičárů jsme si na jaře přivezli naše první opeřené kamarády. A pak druhou partu, protože nám přišlo, že náš slepičí klub má prostě málo členek.
Musím říci, že ono slavné „šedá je teorie, praxe je strom zelený“ je skutečně platné. Žádné chytré blogy ani ověřené rady vás na opravdové živé slepice prostě nepřipraví. Kurník jsme několikrát přeorganizovali a ještě stále ho čekají změny, výběh se nakonec zvětšil na celý sad a kvůli čmelíkům jsme slepicím málem spálili střechu nad hlavou. Jo, a ještě bych zapomněla na dravce. Ale jinak si tu žijeme v dokonalé kvokavé harmonii.
Přiznávám, že naše úplně první domácí vejce mě dojalo. Bylo sice maličké, ale NAŠE! Opatrovali jsme ho jako svátost. A co teprve první kuře! To malé žluté nafouknuté nic, co pípá od rána do večera. Pobavilo mě, jak veliké pařátky mají kuřata v poměru ke svému pidi tělíčku.
Teď už bych se ke kupovaným vajíčkům nevrátila a pokud máte možnost chovat alespoň pár vlastních slepic, jděte do toho! Takové barvy bábovek, knedlíků a žloutkového cukroví vážně ničím jiným nedocílíte. Ranní rituál sbírání vajec a krmení slepic, které za vámi chodí jako pejsci, jsou už jen takovou třešničkou na dortu.
A na závěr poznámka, věděli jste, že existují slepičí nadšenci, kteří založili iniciativu „Slepice v nouzi“? Narazila jsem na ně při hledání na netu, kde a jaké slepice pořídit k nám domů. Kdyby vás toto téma zajímalo, koukněte na jejich stránky: www.slepicevnouzi.cz. My nakonec pořídili opeřence od pána z nedaleké dědiny, ale stále tuto možnost zvažujeme do budoucna. Jsme po vajíčkové stránce už plně soběstační a nějaké to místo pro slípky, které „už mají to nejlepší za sebou“, by se tu našlo.
A jak to vidíte vy? Lepší domácí slepice nebo kupované vejce?
Opeřencům zdar a zase někdy na přečtenou.
- Veronika -
NÁCHOD - ČESKÁ SKALICE - NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ - ČERVENÝ KOSTELEC - BROUMOV - TRUTNOV - DOBRUŠKA - OPOČNO - RYCHNOV NAD KNĚŽNOU - POLICE NAD METUJÍ
Přečtěte si podrobné informace o našich Zásadách ochrany osobních údajů před dalším užíváním těchto stránek.
Veškeré zde zveřejněné informace a fotografie jsou majetkem Kamnářství na Rozkoši. Jejich šíření je bez souhlasu majitele zakázáno! Děkujeme, že respektujete autorská práva.